A Médiatechnológia és Könnyűipari Intézet a változások sodrában

Intézetünkben számos változást megérve alakult ki a mai szervezeti és működési struktúra.

A legendás alapítók, Dr. Vámos György és Dr. Gara Miklós egy Papírtechnológiai és egy Nyomdaipari Tanszéket álmodtak és valósítottak meg az 1972-ben megalakult és azonnal népszerűvé vált Könnyűipari Műszaki Főiskolán, kiemelkedő mérnökgenerációk sorát nevelve itt.

2000-ban a Budapesti Műszaki Főiskola létrehozásának fúziója a két tanszéket új egységben, a Médiatechnológiai Intézetbe olvasztotta.

A jelenlegi szerkezet és név az egyetemmé válás folyamatának eredménye, amikor is újabb szakcsoportok csatlakoztak az intézethez. Így a mai tudományos struktúrája különösen szerencsésen ötvözi és tükrözi az a tudáshalmazt, amely a nyomtatott kommunikáció és a  kapcsolódó területek szakmai világát jelenti.

A nyomda-média, a csomagolás- és papírtechnológia, az informatika-multimédia és a minőségirányítási szakmai csoportok együtt olyan egymásra épülő szaktudás oktatására képesek, amelyre hosszú távú kereslet van, és amely egyenlőre unikum a magyar felsőoktatás világában.

A könnyűipari mérnök-képzés az intézet felelősségévé vált, így a név-változáson túl egy átfogó pozitív együttműködési kényszert is teremtett a kar többi intézetével, ami tovább bővítette a lehetőségeket.

Az intézetünkben jelenleg kilenc oktató és két kutató laboratórium segíti a könnyűipari mérnök képzését és a tudományos munkát. Oktatóink több mint 60%-a rendelkezik tudományos fokozattal, jelentős publikációs tevékenységgel, kutatói tapasztalattal és ipari gyakorlattal.